Mit kell tudni a szilikon tömítőkről?

Mit kell tudni a szilikon tömítőkről?

A szilikon tömítők univerzálisan felhasználható anyagok, de az egyes típusok között a műszaki tulajdonságokban jelentős különbségek vannak, ezeket a tömítőanyag kiválasztásánál figyelembe kell vennünk.

2009.03.27.

A szilikon tartósan rugalmas, öregedésálló, ellenáll az időjárási hatásoknak (pld. UV-álló), hőmérsékletálló és jól tapad a legtöbb felületen.

Ecetsavas szilikonok  (MESTER SZILIKON, MESTER SZANITER)
Ezen tömítők átkeményedése során ecetsav keletkezik, ezt az ecet tipikus szagáról könnyű felismerni. Jellemző felhasználási területük:  szaniter helyiségekben (fürdő, konyha stb.) kövezetre, csempékhez, fugákhoz, üveg és üvegezett felületekre, zománc, csempe, alumínium tömítésre, ragasztásra, nem meszes alapú építési anyagok hézagainak kitöltésére.
Nem alkalmasak a kémiai reakció miatt:
rézre ( zöld réteg képződik )
horganyzott lemezekre ( fehér rozsdásodás keletkezik )
meszet tartalmazó alapokra ( rosszul tapadnak és roncsolják az anyagot )
Gyakori, hogy a ecetsavas szilikonokat gombaálló adalékkal forgalmaznak, ezeket hívjuk szaniter szilikonnak. Vizes helyiségekben ezek alkalmazása javasolt.

Semlegesen térhálósodó szilikonok (MESTER SEMLEGES)
A kémiai reakciós során nem keletkezik erős szagú, agresszív termék. Felhasználási területük: fémek (réz és horganyzott lemezek) tömítése, tükrök felragasztása (nem teszi tönkre a foncsorréteget), mész- és cementtartalmú aljzatok.

 

További ajánlott cikkek:
TOP 5 szempont, ha szilikonnal fugázunk
TOP 5 szempont, ha szilikonnal fugázunk
Mik a legfontosabb szempontok, ha szilikonnal fugázunk? Itt megtudhatja...
10 hasznos tanács a purhabok helyes használatához.
10 hasznos tanács a purhabok helyes használatához.
Az aljzatról, a hőmérsékletről és nedvesítésről olvasson részleteket!
A helyes választás: MESTER Díszléc Stukkó Ragasztó
A helyes választás: MESTER Díszléc Stukkó Ragasztó
Lakásunk, irodánk belső terét változatossá, otthonossá tehetjük díszlécek, lábazati lécek, álmennyezeti elemek felragasztásával. Ezek általában polisztirénből készülnek. A ragasztáshoz olyan anyagot kell használni, amely több követelménynek is megfelel.
Vissza az előző oldalra